oldmolly

Direktlänk till inlägg 3 januari 2013

Förr själ, nu kropp – sak samma!

Av oldmolly - 3 januari 2013 18:47

   


Förr, och då pratar vi om för så där 1000 år sedan, då Norden kristnades, och fram till mitten av förra seklet, var det till den kristna kyrkan man regelbundet skulle gå. Gjorde man inte det, så ställde man sig själv utanför samhället och fick inte vara med i gemenskapen. Det anstod varje hederlig medborgare, att minst en gång i veckan, gå i kyrkan. På söndagarna, då man var ledig från arbetet, var man skyldig att ägna sin lediga tid åt att vårda sin själ, och med det menade man, att man skulle visa sin tro på kristendomen, genom att gå till kyrkan och delta i gudstjänsten. Den som inte gjorde som alla andra, utsatte sig själv för de andras ringaktande och det som kallas social skam.


Man skulle kunna sin katekes, prästen gjorde årliga husförhör i hemmet och den som inte kunde sin bibel, fick en utskällning och tillsägelse att läsa på.


Kyrkan var inte bara ett ställe att helga religionen, den hade också en stor social betydelse, man träffades efteråt på kyrkbacken och utväxlade veckans skvaller. Man tog på sig sina bästa helgkläder och visade därmed upp sin sociala status. De unga ogifta män och kvinnor kunde visa upp sig, iaktta varandra under lugg och kasta lystna blickar efter de, som de tyckte var snygga och eftertraktade.


Prästen var en en lärd och bildat man, som alla såg upp till med respekt. Hans ord var skriven lag och ifrågasattes inte. Prästen hälsade man på med vördnad.


Man betalade kyrkskatt och lade kollekt i bössan.


Men det var förr det, sånt har vi för länge sedan lagt bakom oss. Eller?


Nuförtiden ska man gå till gymmet, simhallen, fotbollsplanen, motionsspåret - you name it, alla utgör de vår tids kyrka. Medan den gamla hederliga kristna kyrkan från 1200-talet i dag endast hyser några enstaka udda kufar, är det smockfullt på träningsanläggningarna. Här visar man, att man vårdar sin kropp och inte slarvar med att sköta sig. Den som inte tränar, ställer sig själv utanför samhället och ses med förakt av de redan frälsta. Det anstår varje hederlig medborgare att sköta sin hälsa genom att träna. Den som låter sin kropp förfalla, ser man nedlåtande på. Olika träningsformar vägs mot varandra, kropparna värderas efter sina muskler, former och resultat. Dålig kondition och fetma är slarvighetens stämpel och anses skamligt.


Personliga tränare och ledare inom olika träningsformer är vår tids präster och prästinnor. De åtnjuter respekt och deras ord är lag. Tränarna erhåller allas aktning och alla vill stå sig väl med dem och gärna få ett eget personligt samtal med dem då och då.


Man ska äta rätt. Vad som är rätt finns det åtskilliga meningar om; men det är inte så viktigt vilken diet man väljer, huvudsaken är att man slaviskt följer någon. Desto konstigare, desto bättre faktiskt.


Man lägger en stor del av sina månatliga inkomst på årskort, medlemsavgifter, proteindrinkar och personliga tränare. Träningskläderna är mycket viktiga, man ska följa trenden om man inte vill bli till åtlöje. Det går inte att komma i något som var modernt för tio år sedan. Är man én av de som står högt i rang på den lokala anläggningen, kan man möjligen komma med något nytt. Allt kostar förstås en slant, men det får lov att kosta, även om summorna kan svida rejält i en medelinkomst-plånbok.


Gymmen och dylika träningsinrättningar är inte bara ett tempel för träning, de fyller dessutom en ansenlig social funktion. Här träffar man både gamla vänner och gör nya bekantskaper, inte minst av det andra könet. En inte föraktlig del av den tid man tillbringar på träningen, består av icke-träning. Man tar en paus och pratar med bekanta och spanar i smyg in de snyggaste killarna/tjejerna. Efteråt kanske man tar en gemensam dusch eller/och går och äter tillsammans.


Orden: ”Jag ska gå och träna” är vår tids bevis på att man är en skötsam samhällsmedborgare.


Så kom inte och säg att tron har spelat ut sin roll. Tron är evig, det är bara föremålet för tron som växlar.









 
 
Anki

Anki

4 januari 2013 07:13

Hm... bara att erkänna... jag är en skamfull, förtappad och usel medborgare... går varken i kyrkan eller på gym...
Intressant läsning!
Ha det gott!
Kram

http://ankistankar.blogspot.se

 
Eva Trillian

Eva Trillian

5 januari 2013 10:17

Intressant reflektion! OM jag ska se till området där jag bor så finns en sådan "kyrka" till och det är områdets stora köpcenter dit alla åker i tid och otid för att strosa, handla, träffa folk, u name it.
Men det är ju inte heller hela sanningen (vilket du inte heller påstår), men i allt måste människan "från ena diket till andra" innan vi hittar rätt och kyrkan gjorde sig ju inte populär med alla sina pålagor precis. Och vi tenderar ju att alltid minnas det dåliga, sällan det bra.
Kanske får vi en dag ett samhälle där det faktiskt är ok att göra som man vill, och kunna vara del av den stora massan ändå ... vi är ju ändå flockdjur ... Vi får hitta något annat som håller ihop oss. VI kanske skulle börja tycka om varandra ;)

http://provtyckningar.blogspot.com

 
Lena

Lena

6 januari 2013 18:29

Ha ha! Spännande och intressant läsning! Det är nog helt sant som du skriver men man har nog större valfrihet idag än förr. Nu får man ju välja lite iallafall.

Just nu har jag lite svårt att välja i vilken form jag ska träna i vår, hemma i Kovland eller på friskis i stan...... Fördelar och nackdelar ställs emot varandra.

Lena

http://lillahonshuset.bloggplatsen.se

 
Corina

Corina

6 januari 2013 18:35

Duktig, tja kanske det fast egentligen inte alls.Fast man har väl snappat upp lite av varje under årens lopp ;) Jo det är trevligt att kunna sätta sig och kika på gamla foton ibland på datorn faktiskt ;) Kram !

http://corina.bloggplatsen.se

 
carina

carina

7 januari 2013 15:57

stort :) Visst är det så !

http://carri.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av oldmolly - 10 september 2015 08:00

Jag går en promenad varje dag, oftast blir det ner till viken och runt denne. Men så finns det dagar, då jag vill gå på ett annat ställe. Ett ställe som jag tycker särskilt mycket om och som jag inte går på varje dag. Därför tog jag bilen och åkte en...

Av oldmolly - 1 september 2015 11:30

Att slösa bort en dag på stranden är inte helt fel.     Jag har fått låna en liten båt med aktersnurra under sommaren. Underbart! i bakgrunden syns St Olofsholm och längst bort Cementen i Slite.     Åkte ut med äldsta barnbarnet och hen...

Av oldmolly - 28 augusti 2015 08:53

Jag har haft semester från denna blogg under sommaren. Det fina vädret och trädgården har främst fått min uppmärksamhet.   Men sen måste jag erkänna att jag har fått en ny favorit. Instagram har stulit både tid och intresse. Det är ju så enkelt a...

Av oldmolly - 25 juli 2015 08:07


Sommar på Gotland betyder massor av besök av vänner och släkt. Det finns ingen tid att sitta ner och blogga.     Här är Cornelia med sambo och minsta dottern. Cornelia är min näst yngsta. Besök från fastlandet är alltid välkommet. Livet känns ...

Av oldmolly - 6 juli 2015 09:53


Här ser ni två av männen i mitt liv – min son och sonson.     Det finns flera ;-) ...

Presentation


Titta även in på http;//kimsdogblogg.bloggplatsen.se

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Välkommen


Skapa flashcards